SPOZNAJTE ELENO MIKLUSH

Tisti, ki redno berete, boste vedeli, kdo je Vozlar Peter (Peter the Knotter).

Peter mi je predstavil delo Elene Miklush in sedaj mi je v čast, da vam še jaz predstavim njeno delo.

 

 

 

 

 

 

V njenih besedah:

 

Vsak vozel je skrivnost.

Zavežete prvega, nato drugega, dodate barvo in teksturo, ne glede na to ali je fino najlonsko vlakno, konopljina vrvica, satenasta ali vrv, se skrivnost sčasoma razkrije v svojih obrisih.

Skušam ujeti razpoloženje vlaken in odkriti kaj skrivajo.

Všeč mi je, ko slika ostaja nejasna in ne prikaže gole resnice.

To je niša, kjer vsakdo lahko najde svojo osebno vizijo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjer si lahko ogledate več:

http://macrame-etc.blogspot.com/

 

 

 

 

 

Prosila sem Eleno, da nam pove več o sebi in dejala je naslednje:

 

Stara sem bila enajst ali dvanajst let, ko me je moja babica naučila prvega vozla. Tisti čas so vsi izdelovali sove in lončke, a moja babi je bila zelo kreativna, tako sva izdelovali torbe (celo zelo lepe in skušam narediti nekaj v tem stilu) in nakit ter pasove.

 

 

Težava je bila vedno nit – fino vezena svila je bila pretanka, tako sva razpletali vrvi za perilo. Rada sem imela pletenje, ampak ne tudi vseh priprav – merjenje in nizanje in izdelovanje »metuljev« iz vseh koncev. Ko je minilo kakšno leto sem z makrame-jem zaključila. Trajalo je skoraj 20 let in internet, da sem dojela, kakšen zaklad sem imela v rokah.

 

 

Ko sem prvič videla delo Joan Babcock, sem mislila, da gre za nizanje perl. Doživela sem nekakšen šok, ko sem dojela, da gre za vozlanje. To razsvetljenje je prišlo ne tako dolgo nazaj – leta 2008. Ponovno sem odkrila makrame in sebe v tej umetnosti. Na začetku sem izdelovala preprosti nakit za svoje sorodnike. Nato sem spoznala žensko, ki je organizirala Mednarodne razstave, ki se na letni ravni dogajajo v Belorusiji, v Minsku. Čeprav je bil dogodek povezan z nizanjem perl, se je odločila, da vključi tudi moje izdelke. Bili so dobro sprejeti.

 

Leto 2011 je bilo zaznamovano z mojimi prvimi razstavami – prvo v Minsku ‘Farby Dushi-2011′ (Barve Duše), BFW-2011 v skupinski razstavi, nato v Moskvi ‘Dizajn nizanja. Sveži val-2011′ (prejela sem prvo nagrado v svoji kategoriji), ‘Dizajn nizanja 2012′. Naslednja bo ponovno v Minsku – ‘Farby Dushi-2012′.

 

Sem mati dveh ne zelo odraslih fantov, ki imata veliko izven šolskih dejavnosti, pletem predvsem ponoči, tako traja 3 tedne da končam posamezni izdelek. Zadnje čase me je navdušilo kitajsko vozlanje in japonsko vpletanje, imenovano kumihimo. Trenutno delam na načinih, kako v svoje delo vključiti novo znanje.

 

Stara sem 37, imam 2 sinova. S svojo družino trenutno živim v Moskvi. Imam diplomo iz elektronike, a sem polno zaposlena mati.

 

 

 

 

 

 

One thought on “SPOZNAJTE ELENO MIKLUSH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>