ODKRIVANJE DIANE ITTER

Perujska razdelitev (9×17, 1983)

 

Odkar sem odkrila delo Diane Itter sem malo obsedena. Od vseh makrame umetnikov me je ona najbolj navdihnila. Mislim, da zaradi tega, ker je svoje delo omejila na en sam material (lan 16/2) in en vozel (dvojna polovična kljuka / ang. double half-hitch). Veliko njenih izdelkov ustvarja učinek prekrivajočih se ravnin. Lebdečih mrež in plasti. Največji navdih med vsemi je njen nadzor barvne palete. V članku časopisa American Craft Magazine (feb/mar 1980) je dejala: »Ne uporabljam barve zaradi njene čustvene kvalitete, ampak se zavedam dejstva, da barva lahko na ta način vpliva na opazovalca. Barva se uporabi zgolj in samo kot element oblikovanja; za kontrast (svetloba in tema), za vizualno gibanje (nekatere so v ospredju, nekatere v ozadju) in za iluzijo obsega.

 

 

Na nedavnem potovanju v Knjižnico Ameriškega obrtnega Sveta so mi dovolili pogledati in uporabiti slike njenega dela, katerega so dali Svetu v skrbniške namene. Tam sem preživela ure v prebiranju njene zbirke in videla kar nekaj izdelkov od Itter, ki jih prej nisem poznala.

 

Podrobnost perujske razdelitve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kmalu bom objavila več izdelkov od Itter. Medtem pa vam želim predstaviti njeno delo in vas navdihniti z idejo, kjer začne svoje delo v sredini in nadaljuje navzven v vse smeri. »Zanima me konstrukcija, kako je narejeno, kako se predmeti sestavljeni. Ne zanima me nekaj, kar bo razpadlo. Svet je tako minljiv, zato želim narediti izdeleke, ki bodo vzdržljivi.« (Diane Itter, American Craft, feb/mar 1980)

Neverjetno.

Lebdeči Kimono (1983, 9×17)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>